Už sa nejaký čas tešíme teplej a slnečnej jari, ktorá sa nám stihla prehupnúť aj do zmrzlinovej sezóny. Možno aj vás prekvapia ceny zmrzliny úmerne rastúce so zvyšujúcou sa teplotou vonku. Alebo len jednoducho stále hľadáte recept na pravú a poriadne chutnú domácu zmrzlinu bez éčok a chemických náhrad. Strieborná žufanka je majster v kuchyni. Má už skúsenosti s naberaním a premiešavaním kadejakých jedál. A zmrzlina nie je výnimkou! Celú redakciu presvedčila, že najlepšou zmrzlinou akú kedy miešala vraj bola podomácky vyrobená vanilková zmrzlina! Zmrzlinovací stroj nepotrebujete, stačí mixér a mraznička. A tu je recept!
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- vanilkový cukor alebo mletá vanilka
- 500ml šľahačkovej smotany (33%)
- 2PL ľadovej vody
- 1PL citrónovej šťavy
Postup:
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov, vody a citrónovej šťavy vyšľaháme sneh. Do zmesi postupne pridávame cukor a vanilku (príp. vanilkový cukor) a ďalej ju šľaháme. Vznikne nám tak hustá pena, do ktorej pridáme vyšľahané vaječné žĺtka. Nakoniec osobitne vyšľaháme do tuha aj smotanu. Obe vzniknuté zmesi spolu zmiešame striebornou žufankou a na 8 hodín to šupneme do mrazničky.
TIP REDAKCIE: Vmiešajte podľa chuti do zmrzliny sirup, posekané alebo rozpučené ovocie, kúsky rozdrvených keksov, škoricu alebo kakao. Fantázii sa medze nekladú a vy tak získate tak ďalšiu príchuť zmrzliny. Dobrú chuť a pridajte si aj tučnú dupľu! :)